Blåmejsen – QR 8

Blåmejsen er en almindelig fugl i Danmark. Den bliver i Danmark hele året rundt og er derfor en standfugl. Levetiden er maks. 7 år. Spurvehøge, katte og andre rovdyr er blåmejsens fjender, fordi de kan lide at spise små fugle.

Udseende

Her er en tegning af blåmejsen:

Den har blå vinger, blå hale og blå isse. Den har hvide kinder med sorte striber gennem øjnene. Ryggen er lidt grøn ryg og maven gul. Den har lidt lange kløer og et kort fint næb. Den vejer kun ca. 10 gram, men vingefanget kan godt være 20 cm.

Sang

Hannen synger sangen for at vise andre hanner hvor hans territorium er og for at tiltrække hunner.

Føde

Om sommeren spiser blåmejsen insekter og larver. Om vinteren spiser den insekter og frø, fx. bog fra bøgetræet. Den kan suge nektar fra bærbuskenes blomster.

Unger

Blåmejsens yngletid er fra april til juli og den får 1-2 kuld hvert år.

Blåmejsen ruger i huller i træer og ofte i fuglekasser. Derfor har vi sat mejsekasser op, men den kan også bare bygge rede i andre ting, som fx. postkasser og andre mærkelige steder.

Den bygger sin rede med små grene og vissent græs. Og den bruger mos, dun og fjer til at beklæder indersiden af reden med.

Blåmejsen lægger 5-12 hvide æg med røde pletter sådan et hver dag. Den begynder dog først at ruge efter alle æggene er blevet lagt. Efter 14 dage klækker de. Og efter 18-20 dage flyver de fra reden.

Musvitten og blåmejsen

Mange kan ikke se forskel på blåmejsen og musvitten, men blå- mejsen er mindre og skal have et mindre hul i fuglekassen. På den måde kan den større og stærkere musvit ikke trænge ind. Selvom de ligner hinanden, så kan du sikkert godt se forskel: