QR 12

Pindsvin

Pindsvinet er vidt udbredt og almindeligt i Danmark.Vi har dog ikke set det på OPLEVELSESSTIEN, men FDF-Hundige har set dem, så de må jo være her.

Pindsvinet er et lille tykt, brunt dyr med sine karakteristiske pigge på ryggen. Piggene ligger på hovedet og ryggen, der måler 20-30 mm i længden og omkring 1 mm i diameter. Et nyfødt pindsvin har omkring 90 bløde, hvide pigge. Et voksent pindsvin har 5.000-7.000 pigge. Hvis et pindsvin føler sig truet, ruller det sig sammen i forsvarsposition af strittede pigge, hvor hoveder og lemmer skjules. På undersiden og benene har den en brunlig blød pels.

Dens sorte snude kan lugte jord, græs, buske, træer, mad, vand og andre pindsvin. Pindsvinet bruger sin lugtesans til at finde rundt og til at finde føde. Fødderne har trædepuder og fem kløer.

Pindsvin er næsten altædende, men foretrækker insekter, f.eks. biller og larver samt regnorme, snegle og tusindben.I nogle tilfælde æder de også frøer, små krybdyr, unge fugle, mus, fugleæg, agern og bær. Større dyr spiser de kun, hvis de finder dem som ådsler, og bær spiser de kun, hvis de mangler vand, fordi de ikke kan fordøje dem.

Pindsvinet stiller ikke store krav til sit levested, men findes i mange typer habitater, såsom små skove, krat, parker, haver. og græsmarker. Dog skal der være vegetation, så pindsvinet kan gemme sig om dagen. Reden er som regel lavet af blade og græs.
Pindsvinet går i dvale i hele vinterhalvåret. I den periode sænkes kropstemperaturen til omkring 2-6 grader. Men pindsvinet er i dvale, vågner det op sådan cirka en gang om ugen, derefter går den igen i dvale. Under dvalen taber dyret en stor del af sin vægt. Pindsvinet vågner normalt fra sin vintersøvn i april-maj i Danmark.
Hvert år bliver tusindvis af pindsvin trafikdræbt. Ræv, skovmår, husmår og stor hornugle kan indimellem finde på at tage pindsvin og er dens naturlige fjende.