Stilkeg

5. Stilkeg

Der findes to arter eg i Danmark: stilkegetræ og vintereg. Vi har stilkeg på skolen.

Et egetræ kan blive 4-500 år gammelt. Eg kan blive op til 35 meter højt i Danmark – men det normale er 20-28 meter. Det er godt at bygge skibe af og lave møbler.
Egetræet er et stort, løvfældende træ med hvælvet krone. Stammen er kort og tyk med tykke grene der drejer sig og går vandret ud.


Bark
Barken er først glat og olivengrøn med gråligt på. Senere skaller barken af i tynde flager, og til sidst bliver den grå og furet.

Knopper og blomster
Knopperne er spredte, kegleformede og lysebrune. De er tæt samlet mod skudspidsen, hvor endeknoppen er tydeligt større end de andre. Blomsterne er samlet i rakler, der ligner nogle små kugler. Frugterne hedder agern. De har ikke nogen stilk og modner på ét år. Agern har et låg på.

Bladene
Bladene er omvendt ægformede med kileformet stilkende, brede, afrundede lapper og hel rand. Oversiden er mørkegrøn og læderagtig, mens undersiden er meget lys og grøn. Høstfarven er gul. Bladene bliver siddende langt hen på vinteren.
Der kan sidde kugler på egetræers blade. De hedder galler. Det er galdehvepsen der lægger æg i bladene og så vokser det til gallerkugler. Der ligger larver og gennemgår forvandling inde i kuglerne.