Jorden i solsystemet

Årstider
De skiftende årstider skyldes at jorden roterer om en akse der hælder. Så når det er vinter i Danmark vender den nordlige halvkugle væk fra solen, hvilket gør at solen ikke står lige så højt på himlen som den ville gøre om sommeren. Solstrålerne rammer så Danmark skråt og der bliver afgivet mindre varme.

Solformørkelser
Solformørkelser er når månen dækker for solen og at man derfor kan se en mørk cirkel med lys rundt om. Det sker når månen bevæger sig i sin bane og så en sjælden gang befinder sig imellem solen og jorden. Månen blokerer for solens lys og der bliver kastet en skygge på jorden. Er man inden for denne skygge kan man se solformørkelsen.
Solformørkelser er meget sjældne i Danmark. Den sidste man kunne observere fra Danmark var i marts 2015. Den næste kan ses i år 2142 den 25. maj.

Måneformørkelser
En måneformørkelse er når jorden dækker for solens lys og det forhindrer at månen delvist ikke kan ses. Det sker når jorden befinder sig imellem månen og solen. Månen befinder sig derfor på den side af jorden hvor der er mindst lys. Man skulle tro at månen ville være helt mørk men fordi at solens lys bøjer sig om jorden bliver månen oplyst glødende rød.
Der kan opstå to måneformørkelser i løbet af et år. I september 2014 kunne man se en af måneformørkelserne fra Danmark og den næste vil man kunne se i den 27. juli 2018.

Jorden i bevægelse
Vi ved at jorden kredser om solen og at det tager 1 år for den. Vi ved også at jorden rotere om sin egen akse og at det tager 24 timer. Det vi ikke kan se med det blotte øje er at solen, månen, planeterne og stjernehimlen bevæger sig rundt om jorden i løbet af et døgn, derfor troede man at jorden var unik. når man står helt stille på jorden kan man ikke føle at jorden rotere rundtom sig selv, det føles bare som om jorden lægger helt stille. Men det ved vi jo godt ikke er rigtigt.

Men for 400 år siden troede man noget helt andet.
Man troede at jorden stod helt stille og at alt bevægede sig rundt om jorden. Men så kom der en mand, som hed Galille han påstod at det var jorden der bevægede sig. men alle forskere mente at det ikke var sandt og at jorden var universets centrum og at alle himellegemer bevægede sig rundt om jorden. Dengang troede man ikke at jorden var en planet og Galille blev dræbt fordi han troede på at jorden var en planet. Det var i 1800 tallet at man kunne bevise at jorden bevæger sig rundt om solen.

Tycho Brahe.
Tycho Brahe var en dansk astronom som betragtes som grundlæggeren af den moderne observerede astronomi. Tycho Brahes mest betydningsfulde indsats var, at han indså at fremskridt i astronomien forudsatte systematiske observationer nat efter nat, og at det krævede instrumenter med den størst mulige nøjagtighed. med dette for øje opførte han observationer i uranienborg og stjerneborg på øen Hven i Øresund og havde som assistent sin søster sophie brahe. han er kendt for observationer i Uranienborg. Uranienborg er et af Tycho Brahes observationer på øen Hven i Øresund, opført omkring 1580. Øen blev givet til Tycho Brahe af kong Fredrik den 2 netop med henblik på stjerneforskning.