Hvepse og bier – QR 10

På Oplevelsesstien har et bi-bo overtaget et af fuglehusene. Vi lader dem nu bare være, da vi godt vi have bier til at bestøve blomsterne. Og ingen er blevet stukket, så bare tag det roligt, når du går forbi.

Bien er ikke bare et gult lille dyr, som flyver rundt blandt mennesker for at stikke. Det er  fantastisk et væsen, som holder vores natur i live. Bier er nemlig med til at sprede pollen. De bestøver både blomster og frugter og er en vigtig del af fødekæden.

Men hvordan er det nu man ser forskel på bier og hvepse?

Bien:  Biens krop er behåret/ulden. Derfor er biens striber ikke så tydelige. Der er mange forskellige arter af bier, fx humlebien, som er kendt i Danmark. Den er rund, stor og har meget tydelige striber. Den kan vrikke med sin bagdel, og siger en høj og summende lyd. Bien bestøver blomster, som giver frø og frugt. Den er rolig. En bi stikker kun, hvis det er i et nødstilfælde. Den dør bagefter.

Hveps: Man kan kende en hveps fra en bi, fordi hvepsen er aflang og ikke behåret. Den har også hvepse-talje (altså kroppen “går ind” mellem forkrop og bagkrop). Hvepsen æder bladlus og insekter. Den kan være er aggressiv.

Hvorfor dør så mange?

Flere bier dør på grund af de mange giftige sprøjtemidler og pesticider, som der bliver brugt i naturen. Men hvad ville der ske, hvis de alle forsvandt?

Det ville ikke kun være blomster, vi skulle vinke farvel til, men også nogle af de populære madvarer, som vi spiser dagligt:

* Hylder fulde af frugt ville være et sjældent syn.

* Priserne ville stige, og kvaliteten ville gå ned.

* Kakaobønnen (og chokolade) ville blive en dyr sjældenhed.

* Frugten ville blive en luksusvare og ikke være en hverdagsvare.

* Kaffe bliver kun bestøvede af vilde bier, så good bye.