Hestekastanje

19. Hestekastanje

Hestekastanjen er et stort, løvfældende træ som kan blive omkring 30 meter højt med en tæt og højt hvælvet krone. Hestekastanjer har intet at gøre med ægte kastanjer, og man skal ikke prøve at spise frugterne. De smager ikke godt og de er giftige.


Udseende
Stammen er kraftig. På ældre træer kan flere hovedgrene dog blive lodrette og stammeagtige. Hestekastanjens grene bliver meget lange.

Bark
Barken er først rødbrun og glat. Senere bliver den mørkegrå, og til sidst sprækker den op i store flager. Barken skaller af på gamle træer.

Blade
Knopperne er modsatte og store. Fra det tidlige forår er de klistrede og glinsende.
Bladene er sammensatte og består af 5-7 meget store småblade. De er hver især omvendt ægformede med savtakket kant. Begge sider af bladet er grønne. Høstfarven er gulbrun.
Hestekastanje er et skyggetræ. Bladene sidder som mosaik (Mosaik er et billede af små stykker glas som bliver sat sammen) og dækker for det meste af lyset.

Blomster
Blomsterne er hvide med gule pletter. Sidst i maj kommer der blomster på hestekastanjen med rigtig mange blomster der sidder samlet i store, lige toppe der kan blive 30cm. De bliver kaldt “lys”. Det er fordi de ligner lys.

Frugter
Frugterne er nødder, der sidder i piggede kapsler. De spirer meget nemt. Frugten er en trerummet, pigget skjold, hvor i der som regel kun kommer et enkelt frø. Kastanjerne, som kommer i oktober, er flotte og næsten umulige at lade være med at samle op.