Plastprojekt – Klar plast

Plast kan vise nogle forskellige farver i forhold til, hvilken slags plast, det er. Disse farver kan man se ved hjælp af polariseringsfiltre. I enderne kan man se, hvor plasten er sprøjtet ind henne. Der vises også forskellige farver i forhold til, hvor hurtigt plasten er tørret, fx hvis man kan se plasten er blå forskellige steder, betyder det, at plasten er tørret i samme tempo.

Vi har optaget to små videoer, der viser ovenstående

Beskrivelse til videoerne:
Det vi har gjort er at vi har taget to polariseringsfiltre, lagt det ene på en overhead, under et stykke klar plast i form af et CD-cover. Vi drejer stille på det polariseringsfiltre der ligger øverst, og man kan se farver som; grøn, blå, pink og gul. Hvis man drejer nok, bliver der helt mørkt og man kan ikke se noget som helst. Dette sker fordi polariseringsfiltrene krydser over hinanden så lyset ikke kan slippe igennem.
Det sker fordi de lange plastmolekyler lægger sig i en slags orden efterhånden som plasten stivner.

Herunder viser vi et billede vi har taget af noget klar plast, (denne plasttype er PP, som betyder Polypropylen.) Nederst kan man
se, hvordan farverne flyder ud med forskellige farver, det er der, hvor plasten er sprøjtet ind.

Billedet herunder skal forestille, at man med forstørrelse kan se et udsnit af klar plast. De lange plastmolekyler har lagt sig i orden, så lyset brydes forskelligt i de forskellige områder. Det viser, at de forskellige farver på builledet ved siden af skabes af forskelle i hvordan molekylerne har lagt sig, da plasten stivnede.

Vi lavede også nogle forsøg med plexiglas:
Ild: Det brænder, og bagefter blev det uklart. det kan bøjes let, efter at det har været inde i ilden. der kommer en slags streger i det og det bliver forholdsvis blødere. Det begynder at lugte lidt af sprit. Det smelter ved 200 grader C.
Acetone: Det tager lang tid før man ser forandringer. Efter noget tid bliver det hvidt og der kommer streger på. det kan bøjes nemmere end før. Det knækker nemt.