Fuglekirsebær

3. Fuglekirsebær

Der er 2 forskellige kirsebær-arter i Danmark, Fuglekirsebær og Surkirsebær. Træet kan man bruge til møbler, musikinstrumenter og drejearbejder. Det er pænt.

Planten blev først kendt for 1000 år siden. Træerne bliver mere og mere almindeligt i skovbruget. Fuglekirsebær kan også bruges til naturmedicin. På Fuglekirsebær har bærrene en sødlig smag, Surkirsebærrene er meget sure. Fuglekirsebærrene er spiselige for dyr og mennesker.

Hvordan vil det leve.
Kirsebærtræet er et skyggetræ. Det betyder at træet godt kan vokse op et skyggefuldt sted, men det kan bedst lide lys. Men når det begynder at blomstre, skal blomsterne have lys. Hvis der ikke er lys nok, blomstrer blomsterne ikke, og sætter derfor ikke frugt. Fuglekirsebærtræer kan tåle vind.

Blomster
Først i maj springer kirsebærtræerne ud. Fuglekirsebær får små blomster, de er hvide. De har 5 hvide kronblade og 5 grønne bægerblade. Og mange små støvdragere.

Blade
Bladet er formet som et æg, og stilken har 1-2 nektarkirtler. Fuglekirsebærs bladknopper sidder spredt. Bladknopperne har en blank mørkebrun farve, og de er spidse.

Frugter
Frugten er et kirsebær. Kirsebærrene er modne sidst i juli eller i starten af august. Frugten er rund og mørkerød, med en lang stilk og med en kerne i.


Stammen
Fuglekirsebærtræer er et af de små træer i Danmark.
De gamle fuglekirsebærtræers bark er skællet, sort og dybt furet.

Fugle
Fugle elsker specielt fuglekirsebær. Det er fuglene der ofte spreder frøene. Det er sådan stenene (fra kirsebærrene) ude i skoven bliver spredt. Fuglene spiser kirsebærrene og så kommer stenen ud med en fugleklat et nyt sted, på denne måde bliver et nyt træ til.